Het opzetten en uitvoeren van onderzoek door practoraten – lectoraten en het opzetten van MBO Innovatie en ExpertiseCentrum!
Het succes van de energietransitie vereist een intensieve samenwerking tussen het bedrijfsleven, de overheid en onderwijsinstellingen. Het samenwerkingsverband Kennispact mbo Brabant heeft de ambitie om door middel van onderzoek de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en zich te profileren als kennispartner.
Centraal hierin staat het delen van kennis en het vormen van een sterk netwerk waarin alle betrokken partijen optimaal samenwerken. Door de krachten verder te bundelen, kunnen we niet alleen een flinke sprong voorwaarts maken, maar ook de onderlinge samenwerking in de regio verduurzamen en bestendigen.
Het zon-model
Het ZON-model is ontwikkeld als denkkader om de gezamenlijke opgave binnen de publiek-private samenwerking Daar brandt nog Licht beter te begrijpen en concreet te maken.
De focus van de samenwerking is het opleiden van diverse doelgroepen voor functies en bijdragen aan de energietransitie in Noord-Brabant. Daarbij hebben we te maken met verschillende sectoren en beroepsgroepen. Het opleidingsaanbod is niet alleen gebaseerd op bestaande opleidingen, maar vooral op de transitiethema’s die essentieel zijn voor het realiseren van de energietransitie. Deze thema’s zijn visueel weergegeven in het ZON-model.
De transitiethema’s worden in de PPS uitgewerkt voor urgente onderwerpen, technologieën en innovaties, welke uit ons onderzoek (spoor 5) naar voren zijn gekomen (GAP-analyse). Ontwerpteams, bestaande uit experts uit onderwijs en bedrijfsleven, ontwikkelen aanbod per transitiethema. Dit doen ze voor de persona’s die in spoor 2 zijn ontwikkeld.
Het onderwijsaanbod wordt op basis van een gezamenlijke ontwikkelagenda en uitvoeringsagenda in relevante en bestaande reguliere opleidingen of in (nieuw) LLO-aanbod opgenomen.
In een hechte samenwerking (spoor 1) wordt een professionaliseringsplan opgesteld om docenten en praktijkopleiders op onderwerpen van de transitiethema’s (bij-) te scholen (spoor 4). In spoor 2 ontwikkelen we een DIgitale RouteKaart (DIRK), die het voor arbeidsmarktprofessionals, HR-medewerkers, werkenden en werkzoekenden mogelijk maakt om op basis van individuele skillsets een persoonlijke leerroute samen te stellen.
Hiermee bouwen we aan een community waarin samen ontwikkelen, uitvoeren en professionaliseren de vaste basis wordt in de provincie.


Guido van Eijk“Zorg voor een gedeelde agenda, faciliteer afstemming en stimuleer kennisdeling. Pas dan kunnen we echt werk maken van professionalisering en onderwijsontwikkeling binnen de energietransitie.”