algemene-header-kennispact

Over ons

Waarom, wat en hoe?

Kennispact MBO Brabant…

Met lef vooroplopen en samen innoveren om maatschappelijke impact te maken! Dat is de ambitie van het Kennispact MBO Brabant. Een vereniging van 8 Brabantse mbo-instellingen die de krachten hebben gebundeld en samen het verschil willen maken in Brabant met een ambitieuze gezamenlijke agenda.

Het kennispact MBO Brabant toont hiermee leiderschap en zoekt ruimte om vernieuwing inkleuring te geven. Een agenda waarin we ervan uitgaan dat de brede welvaart in Brabant voorop staat met de maatschappelijke transities als uitdaging en het mbo-talent centraal. We leven onze sociale, ecologische en maatschappelijke verantwoordelijkheid voor. Ieder mbo-talent is daarbij welkom en gewild.

kennispact-data-ai
Waarom Kennispact MBO Brabant

De Brabantse mbo student is gewild. Brabant kan niet zonder het mbo de economie draaiende houden. De maatschappelijke uitdagingen in Brabant zijn groot, de arbeidsmarkt in Brabant is krap, onstuimig en verandert snel. Daarom zullen we keuzes moeten maken. Keuzes die duurzaam zijn voor de toekomst, die niet alleen van economische principes uitgaan maar ook de sociale en ecologisch impact betrekken. Keuzes die rekening houden met steeds sneller gaande veranderingen. De mbo’er is gewild en speelt een belangrijke rol in het bedenken van oplossingen voor deze maatschappelijke uitdagingen en moet deze vervolgens ook in praktijk kunnen brengen.

Daarmee is het Brabantse mbo van onschatbare waarde voor de arbeidsmarkt van Brabant en werken we samen aan het vormgeven van oplossingen. Dat doen samen met bedrijven en instellingen, het vo, hbo en wo. Maar de uitdagingen binnen het MBO zijn stevig. De demografische ontwikkeling verloopt ongunstig voor het mbo. De komende jaren gaat het aantal mbo-studenten krimpen met zo’n 15 tot 25%. En ook het aantal docenten neemt door vergrijzing af.

Daarnaast zijn thema’s als ondermijning, gelijkheid, burgerschap en studentenwelzijn voor alle mbo-instellingen belangrijk. Daarmee wordt samenwerken nog belangrijker. En maken we keuzes.

Doelgroepen

Kennispact MBO Brabant kent een diversiteit aan doelgroepen, waaronder onderwijsorganisaties, studenten, docenten, bedrijfsleven, toekomstdenkers, belangenorganisaties, ouders en overheid.

De verschillende doelgroepen worden zowel direct als indirect bij het Kennispact MBO Brabant betrokken.

Doelgroepen
Een innovatief onderwijsprogramma dat studenten, maar ook zij-instromers BOEIT. Het vergroot de aantrekkingskracht van het mbo en stimuleert op thematisch niveau het bedrijfsleven. Het mbo fascineert, daagt uit en verrast!

Het mbo én Brabant BLOEIT
Door de investeren in het mbo “bloeit” het mbo, maar ook Brabant op lange termijn. Het brengt talent tot groei en door daadkrachtige veranderingen in de praktijk is het mogelijk om groei in kwaliteit te realiseren voor de toekomst.

Investeren in talent
Het ‘boeit’ Brabantse ondernemers dat er wordt geïnvesteerd in de juiste opleidingen om de kwaliteit te waarborgen en oplossingsgericht te anticiperen op de maatschappelijke vraagstukken van de toekomst.

Onze partners

Kennispact MBO Brabant is een samenwerking van mbo-instellingen, Provincie Noord-Brabant en de MBO Raad. Onderstaande instellingen participeren in deze samenwerking. Bekijk hier al onze partners

partners_img
partners_img2
partners_img3
partners_img4
partners_img5
partners_img6
sintlucas
provincienoordbrabant
mbo-raad
curio