4 oktober, 2024 at 11:26 | ENERGIETRANSITIE

Doekle Terpstra bezoekt innovatief project ‘Daar Brandt Nog Licht’

Aan het begin van dit schooljaar bracht Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, een bezoek aan Onderwijsgroep Tilburg, inmiddels bekend als Yonder. Het bezoek stond vooral in het teken van het Regionaal Investeringsfonds (RIF) project ‘Daar brandt nog licht’, een innovatief samenwerkingsverband dat zich richt op de energietransitie in de regio Noord-Brabant.

Bezoek Doekle Terpstra aan Yonder


Brabant-brede aanpak en samenwerking centraal

Het bezoek begon met een kennismaking waarbij Carl Govers, bestuurder van Yonder, en Marieke Drabbe, programmamanager van Daar brandt nog licht, een inzicht gaven in de unieke Brabant-brede samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. “Het is mooi om te zien hoe onderwijsinstellingen de samenwerking opzoeken met bedrijven en overheden,” aldus Terpstra. “Deze verbinding is essentieel om verder te komen in de complexe vraagstukken waar we allemaal tegenaan lopen.”

Een belangrijk thema tijdens de bijeenkomst was het leven lang ontwikkelen (LLO). Coen van Hoof, directeur LLO, legde uit hoe er Brabant-breed ook met LLO katalysatoren wordt samengewerkt aan transitiehubs en docentprofessionalisering. Dit sluit naadloos aan op de noodzaak voor constante bij- en nascholing in de snel veranderende sector. 

Rob Wittkampf, directeur van de School voor Bouw, Installatie en Onderhoud (BIO), benadrukte de uitdagingen en kansen die ontstaan door de ontwikkelingen in de technieksector. Hij benadrukte hoe deze veranderingen vertaald worden naar de onderwijspraktijk, waarbij er specifiek aandacht is voor de vraag vanuit het bedrijfsleven naar goed opgeleide technici die de energietransitie mogelijk maken.

Rondleiding en praktijkvoorbeelden

Uiteraard kon een rondleiding door de technische praktijkruimtes niet uitblijven. Rob Wittkampf gaf Terpstra een kijkje in de keuken van de technische opleidingen en benadrukte daarbij hoe de praktijk leidend is voor hoe de studenten worden opgeleid. 

Discussie over de toekomst van de technieksector

Na de rondleiding volgde een uitgebreide discussie over de toekomst van de technieksector en de rol van het onderwijs hierin. Marieke Drabbe presenteerde de opzet van het Daar brandt nog licht-project, waarna Terpstra met de aanwezigen in gesprek ging over de laatste ontwikkelingen in de branche. Hierin kwamen belangrijke thema’s zoals het Aanvalsplan Techniek en de onmisbare rol van hybride docenten aan bod. 

Energietransitie én een onderwijstransitie 

Om op te leiden voor de energietransitie (en alle transities) zal ook het onderwijs anders ingericht worden. Terpstra stelde goede en kritische vragen over hoe we dat kunnen realiseren. Daarbij was hij enthousiast over het initiatief van Daar brandt nog licht en prees de partners die zich hieraan willen verbinden. “Regionale samenwerkingen zoals in Brabant laten zien hoe we samen oplossingen kunnen vinden voor de uitdagingen van de energietransitie. Deze samenwerkingsverbanden zijn precies wat nodig is om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken,” aldus Terpstra.