DE VOORTGANG VAN SPOOR 4 BINNEN DAAR BRANDT NOG LICHT
De energietransitie vraagt niet alleen om technologische vernieuwing, maar ook om een forse investering in kennis en vaardigheden. Binnen het RIF-project Daar brandt nog licht speelt spoor 4 een sleutelrol in de professionalisering van docenten en praktijkbegeleiders. Kartrekker Sander van Mol blikt terug op een jaar van groei, verbinding en nieuwe inzichten.
Één team, één missie
“De projectgroep is inmiddels een hechte groep geworden met een vaste kern,” vertelt Sander. In het afgelopen jaar werd waardevolle input opgehaald bij zo’n 40 bedrijven over welke vaardigheden nodig zijn voor de energietransitie. Die kennis vormt nu de basis voor een professionaliseringsplan, dat duurzaam verankerd moet worden in het MBO-onderwijs in Brabant.
Een mooie stap daarin is de samenwerking met Blue Merge, waarmee docentenstages worden opgezet. Ook wordt gekeken hoe experts uit het bedrijfsleven ingezet kunnen worden om docenten te scholen. Zo ontstaat een structurele en toekomstgerichte professionaliseringsaanpak.
Uitdagingen als kans
Samenwerken op Brabantse schaal bleek niet vanzelfsprekend. “Het vergt een andere manier van werken, waarin continu afstemming nodig is,” aldus Sander. De stap van strategie naar concrete actie was soms lastig, maar het team is inmiddels goed op weg. Een belangrijk aandachtspunt blijft het tekort aan praktijkbegeleiders. Om daar gericht actie op te zetten wordt contact gezocht met samenwerkende partners, zoals Techniekcoalitie Brabant, Wij Techniek en S-BB.
Draagvlak in de praktijk
De samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven heeft duidelijke stappen gezet. Op de werkvloer ontstaat steeds meer begrip voor elkaars perspectieven en groeit de wil om gezamenlijk te ontwikkelen. De gemeente is inmiddels actief aangehaakt om trajecten rond de energietransitie mogelijk te maken. De uitdaging? “Zorg dat alle belangen op tafel liggen, maar blijf samenwerken,” zegt Sander.
Van enquête tot praktijk
Om de opleidingsbehoeften scherp in beeld te krijgen, werd een enquête gehouden en besproken met praktijkbegeleiders. Tijdens workshops bij Amercentrale, zijn de resultaten verder verdiept. Deze inzichten vormen nu de basis voor het professionaliseringsplan.

Professionaliseringsplan in ontwikkeling
Het professionaliseringsplan voor spoor 4 wordt in fasen opgebouwd. Eén van de inzichten is dat er nog vaak conservatief gedacht wordt over leren – ook binnen organisaties zelf. Samen met Fontys wordt daarom gewerkt aan tools die de leercultuur inzichtelijk maken én verbeteren.
Daarnaast is het belangrijk om onderscheid te maken tussen docenten en praktijkbegeleiders: twee doelgroepen met deels overlappende, maar ook unieke behoeftes. Dit krijgt een prominente plek in het plan.
Een concrete uitkomst: docentenstages zijn lastig te realiseren, maar worden door alle partijen als essentieel gezien. De samenwerking met Blue Merge moet deze stages structureel mogelijk gaan maken in Brabant.
Leren van elkaar
De samenwerking met andere sporen verloopt steeds beter, mede dankzij wekelijkse overleggen binnen het kernteam en een recent georganiseerde afstemmingsdag. “Zo voorkomen we dubbel werk en zoeken we actief de samenwerking op,” aldus Sander.
Succesverhalen in wording
Het enthousiasme om docenten te laten scholen door experts uit het bedrijfsleven is groot. Zo onderzoekt energiebedrijf RWE al de mogelijkheden om met hun expertise bij te dragen aan het onderwijs. Ook groeit de kracht van de projectgroep zelf. Na een onrustige start door personele wisselingen is er nu sprake van een stabiel team dat steeds beter op elkaar is ingespeeld en klaar is om mooie stappen te maken.