15 april, 2025 at 06:48 | ALGEMEEN

Praktijkgericht keuzevak legt stevige brug tussen vmbo en mbo techniek

Tilburg – Hoe krijg je leerlingen enthousiast voor techniek én bereid om na het vmbo door te stromen naar een mbo-techniekopleiding? Dat is één van de doelstellingen van ‘Daar brandt nog licht’. Op Campus 013 volgen vmbo-leerlingen het keuzevak Duurzame installaties in nauwe samenwerking met mbo-instelling Yonder. Het keuzevak wordt uitgevoerd voor opdrachtgever Croonwolter&dros. We spraken zowel docenten Michel Schagen en Teun Schellens als leerlingen Mert, Allan en Biarisson over deze mooie samenwerking.

Leren van én voor de praktijk
Het keuzevak is gebaseerd op het door Sterk Techniek Onderwijs Dordrecht ontwikkelde keuzevak Water, Techniek en Duurzaamheid. Campus 013 heeft dit vak doorontwikkeld en ingericht op een manier die naadloos aansluit bij de eigen praktijkruimtes, doelgroep én samenwerking met het mbo.

Leerlingen werken aan de opbouw van een energieneutraal circulair watersysteem, waarbij ze onderdelen zoals pompen, filters, zonnecellen en een zonneboiler leren samenstellen. Het einddoel: een werkend systeem gevuld met gereinigd en herbruikbaar water. Zo worden techniek, duurzaamheid en innovatie tastbaar en uitdagend.


Nauwe samenwerking met Yonder
Docenten Michel Schagen en Teun Schellens hebben samen de inhoud van het keuzevak afgestemd. “We willen dat leerlingen niet ineens iets compleet nieuws hoeven te leren als ze straks op het mbo komen,” vertelt Teun. Michel vult aan: “Het idee is dat we de vaardigheden en kennis die hier worden opgedaan, ook erkennen binnen het mbo. Daarom werken we toe naar een officiële examinering als keuzedeel.”

Toch verloopt de samenwerking met het mbo niet zonder hobbels. Michel “We willen dit keuzevak uiteindelijk als keuzedeel laten examineren, maar zover is het nog niet. Daarvoor is eerst nog afstemming nodig met de examencommissie, en dat blijkt in de praktijk best ingewikkeld. Al heel praktisch, omdat je moet weten bij wie je moet zijn, maar ook omdat er veel regels zijn omtrent examinering in het mbo”.

De stem van de leerling
Leerlingen ervaren die praktijkcomponent ook sterk. “We werken nu aan een opdracht over waterzuivering,” vertelt Mert. “We moesten eerst een 3D-tekening maken in SketchUp en daarna alles bouwen.” Zijn klasgenoot Biarisson: “Je begint echt vanaf nul. Je maakt een plan, een tekening, een bestellijst … en daarna ga je het echt maken. En als je weet dat iemand van een bedrijf straks naar jouw werk kijkt, wil je dat het goed is.”

Hoewel de lessen soms lang zijn – “drie uur op een ochtend is best pittig” – waarderen leerlingen het praktische karakter. “Je mag best veel zelf bepalen,” zegt Allan. “Je moet zelf nadenken en keuzes maken. Dat vind ik leuk.”

Een echte opdrachtgever motiveert
Wat het vak extra bijzonder maakt, is de rol van het bedrijfsleven. Croonwolter&dros fungeert als opdrachtgever. Een medewerker van het bedrijf licht aan het begin van het keuzevak de opdracht toe en blijft beschikbaar voor vragen en feedback. Uiteindelijk presenteren de leerlingen hun eindresultaat aan de opdrachtgever.

Meer dan techniek alleen
Naast technische vaardigheden doen leerlingen ook ervaring op met samenwerken, plannen en presenteren. “Ze leren een opdracht aanpakken zoals dat in de echte wereld gaat,” vertelt Michel. “En daar zijn ze verrassend goed in, zeker als ze merken dat ze serieus worden genomen.”

Het keuzevak is geschikt voor alle vmbo-leerlingen, van basis tot theoretisch. En juist de interdisciplinaire opzet – met raakvlakken met biologie en nask – maakt het vak relevant in een tijd waarin de arbeidsmarkt steeds meer vraagt om samenwerking over sectoren heen.